Deelnemende scholen verbinden tot volgende principes:
We willen een zo groot mogelijk netoverschrijdend samenwerkingsverband met scholen die dezelfde doelstellingen nastreven.
In de ideale wereld is er voor iedere leerling een plaatsje naar keuze in zijn omgeving en is het aanmeldsysteem niet nodig.
Helaas is het owv een aantal uitdagingen zo dat wij niet iedere leerling die een plaatsje wil, een plaatsje kunnen geven. Uitdagingen?
Iedereen is welkom!
Iedereen, elke school, is welkom binnen ons aanmeldsysteem, binnen ons samenwerkingsverband. Bij aansluiting ga je akkoord met het volgende:
Gemeenschappelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Dit initiatief draait om onze gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is niet onze bedoeling om een concurrentieel voordeel te behalen.
We doen dit omdat we geloven in de kracht van samenwerking. Als scholen delen we een gemeenschappelijke maatschappelijke verantwoordelijkheid en dit initiatief stelt ons in staat om deze verantwoordelijkheid waar te maken.
Gebaseerd op nationaal onderzoeks van o.a. Nicaise (KUL), van Caneghem (KUL), Maes en Van Camp (UGent), Jacobs & Danhier (ULB) en internationaal PISA onderzoek (2015) dragen wij volgende argumenten aan ter bescherming van de afspiegeling van de maatschappij in de school:
Voorkomen is beter dan genezen. Het is duidelijk dat onderwijsongelijkheden beter voorkomen worden dan gecompenseerd door extra-middelen. Gezien de schadelijke effecten van allerlei segregatieprocessen die de kansenongelijkheid vergroten, moeten de inspanningen opgedreven worden om die tegen te gaan. We spreken over een dubbele beperking voor de meest kwetsbare leerlingen, aangezien zowel hun achtergrond als de school die ze bezoeken een negatief effect op hun prestaties hebben. De overheid zou in alle scholen een hoge kwaliteit en een sociale mix moeten nastreven. Door de systeemfouten in ons onderwijs komen te veel kwetsbare kinderen op dezelfde scholen terecht, met alle gevolgen van dien. (Nicaise & Franck, 2018):
Maes en Van Camp (2019) stellen vast dat de cognitieve prestaties van leerlingen veel sterker samenhangen met het sociaal profiel van de school waarin ze zitten dan met hun eigen individuele SES. Er zijn veel grotere prestatieverschillen tussen kansrijke en kansarme scholen, dan tussen kansrijke en kansarme individuen. Een kansarme leerling in een kansrijke school presteert zelfs een pak beter dan een kansrijke leerling in een kansarme school.
Vrijheid van onderwijs is een belangrijke waarde. Maar deze waarde is niet belangrijker dan gelijke onderwijskansen en kwalitatief onderwijs. “De vrije schoolkeuze mag daarom best ‘omkaderd’ worden met mechanismen die de sociale segregatie beperken in plaats van ze in de hand te werken”, stellen Nicaise & Franck (2018).
Jacobs & Danhier (2017) stellen vast dat hoe meer scholen blijk geven van een sociaaleconomische mix, hoe minder de prestaties van de leerlingen gekoppeld zijn aan hun sociaaleconomische achtergrond.“
Jacobs, D. & Danhier J. (2017). Segregatie in het onderwijs overstijgen. Analyse van de resultaten van het PISA 2015- onderzoek in Vlaanderen en in de Federatie Wallonië-Brussel, Koning Boudewijnstichting
Nicaise, I. (2019). Vijftien jaar Gelijke onderwijskansenbeleid: een balans. In: Maes J. & Van Camp F. (Reds). Beleid voeren in het onderwijs. Armoede op school. Wegen voor een schoolbeleid. Brussel, Uitgeverij Politeia
Nicaise, I. (2019, 9 mei). De overheid moet de sociale en etnische mix in scholen bewaken door de vrije schoolkeuze in te perken. Vrtnws. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/06/over-persvrijheid-en-on-vrije-schoolkeuze/
van Caneghem, J. (2019, 29 april). Eenzelfde type leerling scoort veel lager op internationale tests wanneer die op een concentratieschool zit dan op een college, blijkt uit een evaluatie van de KU Leuven. De Standaard. https://www.standaard.be/cnt/dmf20190428_04357024